» Bryter tystnaden på bloggen

Hade bestämmt mej för att inte vara inne på "sociala medier" på minst två veckor, men helt ärligt, klarar mej inte utan bloggen.. 
 
Saker har förbättrats med Z, är inte säker på hur våran framtid ser utmen just nu ska jag leva här och nu. Ridit superbra pass på senaste tiden, i både hoppning och dressyr. Vi är även i en behandlig för hennes ögon, och dom börjar bli mycket bättre! Efter två spolningar och ögondroppar + en speciell kräm och antiinflammatoriskt. Nu tittar hon med dom, även fast det fortfarande rinner lite. 
 
Tränat nästan varje kväll med killarna löst. Allt bara förbättras, extra mycket med Bossen och Larsse. Larsse har nu tagit 9 steg på bakbenen som mest, och han bär upp sej sååå bra! Ska be någon fota honom snart då han är grymt snygg. Inget dåligt för en 19åring med dålig kondis! ;)
 
Bossen gör sånna framsteg så jag vet inte vad ja ska ta mej till! Han lärde sej igår att buga själv, vilket han gör utan problem! (för Larsse tog det 3 år innan han lärde sej det...) Och så prövade jag att stå brevid våran pall som är i hagen (ca 80cm hög...) och prövade be honom ställa sej på den. Trodde verkligen inte att jag skulle få en reaktion då vi bara prövat att ställa sej på små plankor. Så ja, han ställde sej på den, och jag stog som ett frågetecken. Han är verkligen 100% unik, ALDRIG mött en häst med sådan arbetsvilja och glädje. 
 
 
 

» Disel idag!

Disel fick posa lite framför kameran, vilket hon verkligen inte är dålig på! Sötnosen, hon är kanske inte är så ful som jag tänker... ;)
 
   
 
   
 
 
 
 
 
 

» Tömkörning

Vart brukar ni tömköra? I paddock/ute på vägar/skogar? 
Hur brukar ni lägga upp ett tömkörningspass? Själv brukar jag träna i trädgården på volt, tränar halt, övergång från skritt till trav med min unghäst (på bilden). Med min andra brukar jag va lite mer krävande; han får form och vi lägger in ryggningar och skänkelvikningar och brukar ibland lägga in tricks som stegra eller jambette från tömmarna. 
Ibland brukar jag dock bara ta små turer i skritt ut i skogen och på olika vägar och låta dom gå lite som dom vill. 
 
Ni får gärna dela med er om hur ni brukar göra! 
 

» Linköpings stadsfest

   
 
 
 
 
 
   
 

» Larsse och Nora idag

   
 
 
 
 
   
 
   
 
 
   
 
 
 
 
 

» Dagen<3

Härlig andradag i skolan, är så glad för livet just nu. <3
 
   
 
 

» Glömde säga!

Larsses körträns kom på posten igår! Gick riktigt snabbt, hon jag köpte det av skickade det dagen innan så bra leveranstid! Är riktigt nöjd, men Larsse va inte superförtjust i skygglapparna, så de kommer nog bara användas vid fotografering. Men visst är det snyggt?!
 
 

» Första dagen i 9:an + Lite annat

Igår va första dagen på skolan! Känns riktigt lustigt att gå i 9;an nu, men det är väll mer en vanesak. Dagen flöt få riktigt bra, och efter skolan gick Tove och jag och åt frosses vid kanalen. <3 
Just nu känns livet bara bra hela tiden. Är så glad för allt! 
 
   
 
 
När jag kom hem åt jag lite glass och såg på lite pll. Sedan gick ja ut till Z för att se hur hennes öga är nu. Det va bättre igår, och även idag, så jag hoppas på att det håller på att bli bra nu.. Men eftersom att hon har haft vila nu ett tag pga av ögat så tänkte jag försöka sätta igång henne lite smått nu. Så igår blev hon longerad, hade gummisnodden i början eftersom hon alltid håller huvudet så högt i början. Men det gick ganska bra, klarade till och med lite galopp i slutet! (vi har haft svårt med galopp på volten..) I slutet red jag lite barbacka på henne för att se hur hon kändes. 
 
            
 
 

» Åsiktsinlägg om trickträning

Klockan är 9 just nu, men har varit uppe i en timme så #yolo. 
Nej men jag ska försöka skriva ett litet åsiktsinlägg om det ända jag faktist vet något om; nämligen trickträning. 
Det första jag ska skriva är att jag tycker att det börjar gå lite över styr. Ibland ser man dom här otroliga hästmänniskorna, som har sånna starka band med sina hästar. Man ser att hästarna vill vara med dom och att de tycker att det är kul. Och så kollar man på komentarerna, och där ska det alltid vara någon som skriver "hur lär man hästen stegra?? Min vill inte :(" Varje gång jag ser något sånt tänker jag bara suck. Jag ska inte säga att jag är varken extremt duktig eller erfaren på trickträning sedan innan, men det jag ska säga är att det finns inga teniker  om hur man lär in trick. Trickträningen är något som kommer när hästen tyr sej till en och vill vara med. 
 Det jag menar är att; du vill lära din häst att stegra. Ryck den i munnen och banka i sidorna. Då stegrar den, men oj vilket band ni fick ? Allt handlar om så mycket mer än just tekniken. Det handlar om att hästen ska tycka om det. Vanligaste svaret som kommer på hur man lär hästen stegra är busa fram det. Och det är just vad det handlar om! Om hästen känner att den kan slappna av, busa och släppa loss lite kommer den förstå om du vill tränar in stegra till exempel. Just stegra handlar ju om att samla enerig som hästen har och sedan släppa ut det.
Och sedan kan man ju gå tillbaka; Varför vill du lära in tricks? Är det för att visa andra? Eller för att din häst tycker att det är kul? Stor skillnad.
 
Men så kan man inte kräva att hästen ska förstå allt man vill lära in. Tänk dej att du ska lära dej ett nytt språk av något som inte pratar svenska typ. Hästar förstår bara kroppsspråket och det spelar inte någon roll vad du säger till den, den förstår inte svenska (derp). En del hästar har faktist enklare för sej att lösa poblem än vad andra har. Jag tänker bara skillnaden på Fighter och Bossen. Fighter har jag haft i lite mer än ett år och tränar från marken varje dag. Bossen har jag haft i några månader och tränar på samma sätt som Fighter, men han har enklare att konsentrera sej än vad Figher har, vilket man märker starkt när man tränar. 
 
Allt handlar i slutändan om att respektera varandra som två kännande varelser, oberoende på storlek. Tänk till lite innan du vill ha hjälp med att lära in ett trick, för när hästen tycker att det är roligt att vara med dej kan trickträningen komma på köpet. 
 
(Otroligt filosofiskt slut, men hoppas att ni förstår vart jag vill komma. :3) 
 
 
 
 

» Här växer det!

Måste bara lägga upp dom här bilderna på Fighter för att visa hur mycket han har växt! Det är verkligen helt otroligt att han, bara på sista månaden, har vuxit så mycket fysiskt! Musklat upp sej, tjockat till sej och ser verkligen inte valpig ut längre, vilket verkligen glädjer mej. Han har gått lite upp och ner i hullet, ibland blivigt jättetanig och helt plötsligt gått upp jättemycket på kort tid. Nu börjar vi få en balans i hullet och vilan han fick nu i sommar va verkligen vad han behövde för att växa. 
Titta hur nacken faktist börjar båga sej lite, han är inte längre ett rakt streck! 
 
 

» Älskade unge

Mamma och jag tog en tömkörningsrunda med Fighter idag, och det kunde verkligen inte gått bättre. Andra gången han tömkörs utanför gårdsplanen, och han gör ingeting, bara går. Körde in honom på gräsplanen brevd vattnet och körde på volten, varje gång jag fattade galopp så blev det massor glädjeskutt.
Det finns verkligen ingen häst som Fighter, han betyder världen för mej. 
 
 
 

» Före/efterredigering

Är helt ok nöjd med resultatet, även fast det ser lite skumt ut. Har aldrig gjorde något liknande innan så detta va mer att provförsök! :)
 
 
 
 

» Hemma från konfaläger

(Detta inlägget skrevs 16/8, igår alltså.) 
Idag på eftermiddagen kom jag hem från lägret. Har verkligen varit mysigt och avslappndande, kunde lätt stannat i ett par dagar till. Känns supersurt att det va sista riktiga träffen med konfan, även fast vi kommer träffas i skolan så kommer inte det bli samma sak... 
 
Blev i allafall glädje i att träffa hästarna igen! Blev lite grann träning med Boss och Fighter. Fighter tränade jag vidare i stegra och bossen började vi träna buga på. Han började fatta lite i slutet vad det va jag ville, alltså att han skulle buga när jag lutade mej bakåt och peta på hans ben. 
 
      
 
 
 
 
 

» Löshoppning

(Inlägget är skrivet på andra bloggen den 12/8)
Igår blev det löshoppning för Z! Johanna va här och tillsammans byggde vi upp en "paddock" i hagen och tänkte pröva om det gick bra. Zangria kunde verkligen inte skött sej bättre, hon va hela tiden frammåt och hoppade med mycket luft mellan bommarna och henne. Har ju alltid vetat att hon älskar att hoppa men att se henne sådär från marken ser man ju att hon faktist kan hoppa också! I slutet kom hon upp till runt 1 meter, men hon skulle säkert kunnat hoppa högre om vi lät henne. :)
Gillar ni det här sättet med redigeringen? Prövade lite nytt och blev riktigt nöjd! 
 
 
 
     
Fighter va med hela tiden som en liten maskot... ;)

» Kommer tillbaka!

Det funkade inte riktigt med att blogga på andra bloggen, så jag kommer tillbaka till den här nu. 
Lite som ni missat här:
Tränat som vanligt med småkillarna, Zangrias öga varierar från bra till dåligt hela tiden, löshoppat Zangria för första gången på riktigt, fått punka på Larsses vagn, nya däck kommer vilken dag som helst, nyss kommit hem från ett konfaläger. Tror faktist att det va allt, nu slänger jag av lite bilder som tagits lite närsom på sista tiden. 
 
 
                    
 
 
 

» Ny blogg!

Nu har jag och Amanda skaffat en blogg som vi ska dela på! Så ni får jättegärna titta in på våran nya;
Teamakaj.blogg.se! Ni hittar den här!  
Kommer ha kvar den här bloggen om det inte funkar att blogga på den andra. Får väll se om jag kanse lägger upp lite mer bilder osv på den här! :)
 
 

» Lite trick med Z

Förlåt för urusla bilder men det är svårt att ta bilder och ge komandon sammtidigt, så ja resultatet blev som det blev...
  Spagat
 Yoga
 Buga
  Ligg
  
Hennes vackra stegringar haha <3
 
 

» Kvälls-hoppning

Ägnade hela eftermiddagen till att flytta ner lite hinder till paddocken för att pröva löshoppning. Första gången för både mej och och hästarna, så det va mer en liten provomgång. 
Först hade jag både Fighter och Larsse, vilket inte gick särskilt bra. Larsse sprang hela tiden på sidan av hindrena, även fast jag satt för där så att det igentligen inte skulle gå.. xD Fast han hoppade ett par gånger. 
Fighter ställde sej häldre i ett hörn och tittade på och trodde att jag inte såg honom, och varje gång jag bad honom springa blev han lite förvånad haha. 
Är ändå ganska nöjd över dom, dom försökte så gott dom kunde, och Larsse va jättetrevlig och travade fram till en när han inte riktigt förstog. 
 
Efter dom blev det Zangrias tur, vilket både började och slutade bra! Började först lite försiktigt på volt i lina, gick utan problem så vi körde på med lite hoppning och annat bus! Gick väldigt bra och det är inget jag kommer på som inte funkade (förutom kameran som vägrade ta bilder varje gång Z hoppade, suck.)
 

» Kvälls-hoppning

Ägnade hela eftermiddagen till att flytta ner lite hinder till paddocken för att pröva löshoppning. Första gången för både mej och och hästarna, så det va mer en liten provomgång. 
Först hade jag både Fighter och Larsse, vilket inte gick särskilt bra. Larsse sprang hela tiden på sidan av hindrena, även fast jag satt för där så att det igentligen inte skulle gå.. xD Fast han hoppade ett par gånger. 
Fighter ställde sej häldre i ett hörn och tittade på och trodde att jag inte såg honom, och varje gång jag bad honom springa blev han lite förvånad haha. 
Är ändå ganska nöjd över dom, dom försökte så gott dom kunde, och Larsse va jättetrevlig och travade fram till en när han inte riktigt förstog. 
 
Efter dom blev det Zangrias tur, vilket både började och slutade bra! Började först lite försiktigt på volt i lina, gick utan problem så vi körde på med lite hoppning och annat bus! Gick väldigt bra och det är inget jag kommer på som inte funkade (förutom kameran som vägrade ta bilder varje gång Z hoppade, suck.)
 

» Första gången med vagn!

Fighter hade vagn fastspänd bakom sej för första gången för ett par dagar sedan! Är så otroligt stolt att jag inte äns kan skriva här haha..
Och ja; Han är bara två år, men det är inte meningen att jag ska dra igång och köra in honom nu. Ska vänta tills han har växt till sej mer, det va mer att pröva hur han skulle reagera. Gick runt lite och det va ungefär lika stor reaktion som om en fluga satt sej på honom. Prövade till och med att sätta mej i vagnen en gång, såklart stillastående, och inga problem!
Plus så har han ett otrolig psyke, och han litar på mej. Vi har haft vagnträning 4 gånger innan, och han reagerade mycket de två första gångerna, men med lite övertalning och godis blev han lugn och avslappnad. 
Är så otroligt glad att jag har den här hästen, kunde inte hittat någon som gör mej mer lycklig. 
 
Vill dock hitta en sele så snabbt som möjligt just nu,fick göra om Larsses tömkörningsgjord om är på tok för stor i normalt läge. Ahh.

» Hugo och Z

 
Derp.

» Äntligen hemma

Har äntligen kommit hem för att stanna hemma sista två veckorna innan skolan. 
Har ridigt barbacka i grimma på Zangria dom sista dagarna, vilket verkligen har gått grymt. Har helt enkelt inte kunnat rida henne i grimma på nästan två år eftersom hon böjade skena och göra lufthopp osv (tänker inte gå in på det mer) men nu när jag ansträngt mej med att träna upp våran kontakt släpper allt mer och mer. Jag kan gå in till henne i hagen utan att hon (oftast :s) vänder sej om och går, hon kommer även ibland och nosar och vill bli kliad. Vet att detta kanske låter jättedåligt, men vi gled isär så grymt mycket nu under en lååång tid, och nu börjar vi få upp kontakten igen, vilket känns så skönt. <3
 
Igår åkte Hugo och jag in till linköping och gick i lite affärer. Köpte  4 nya tröjjor och Hugo och jag hade filmkväll på kvällen.
 
Har by the way börjat se om Pretty little liars och teen wolf igen, har man inget liv så har man lol.  
 
Min nya tröja, ääälskar den! :D

» Till Esmeralda!

Lite bilder från islandsSM! :) (Är dock inte 100% säker på att det är rätt ekipage dock hehe.) 
       

» bloggtävling :D

http://ponniejumping.blogg.se/2013/july/tavling.html#comment
 

» Kusinernas får <3

Är helt kär i fåååår, vill ha ett men mamma protesterade. :(
 
 
Bjuder på två kaninbilder också! :)